top of page
Search

Tu ești (în) centrul vieții tale

Updated: Dec 6, 2021

Tu ești (în) centrul vieții tale…

Și asta nu înseamnă egoism, ci înseamnă ca ești în echilibru, echilibru între ceea ce gândești, ceea ce simți și ce alegeri faci. Mai mult, înseamnă că îi tratezi pe ceilalți așa cum te tratezi și pe tine.

Ce să însemne asta și cum o poți verifica?




Să începem cu gândirea Care este stilul tău de gândire? Logică, factuală? Imaginativă? Gândești convențional, respecți regulile sau, dimpotrivă, ți se pare că regulile mai tare încurcă? Îți place să sintetizezi sau, dimpotrivă, îți plac explicațiile complexe? Îți place sa deduci din context sau sa faci raționamente logice? Ai un stil de gândire vertical, adică te concentrezi strict pe o situație, problema sau ai un stil de gândire lateral, adică te orientezi și la ce este in jurul situației, problemei?

Gândirea, ca proces, ne ajută să prelucram informațiile, să înțelegem ce este în jurul nostru, să conceptualizăm.

Scurt exercițiu : Care este sau sunt primul, primele gânduri pe care le ai când te trezești dimineața?



Fiecare gând pe care îl avem este colorat de emoții. Gândirea ne conduce la simțire iar simțirea ne conduce la gândire.

Ce este de fapt o emoție? O stare intensă, o reacție afectivă însoțită de modificări ale activității organismului. De exemplu la gândul „aș bea o cafea” emoția este de bucurie, pentru ca îmi place cafeaua. Cele șase emoții principale sunt: fericire, tristețe, teamă, furie, dezgust, surprindere.

Comunicăm cel mai repede prin emoții. Suntem ființe emoționale cu ceva sclipiri raționale. De multe ori nu acceptam asta despre noi, credem despre noi ca suntem ființe raționale, ca noi suntem la panoul de comanda al acțiunilor noastre. De fapt partea rațională din noi este de 5%, restul de 95% este subconștientul nostru. Iar subconștientul reprezintă toate programele pe care le-am învățat, si am uitat ca le-am învățat, în timpul creșterii noastre.

Scurt exercițiu: Știind ca limbajul creierului este mintea, iar limbajul corpului sunt emoțiile, care este emoția care însoțește primul gând al dimineții, după ce te trezești?


ACOLO UNDE ESTE ATENȚIA NOASTRĂ ACOLO ESTE ENERGIA NOASTRĂ.

ACOLO UNDE ESTE ENERGIA NOASTRĂ ACOLO ESTE REALITATEA NOASTRĂ.


Ceea ce gândim, împreună cu ceea ce simțim ne conduc la alegeri, alegerile conduc la comportamente, comportamentele repetate ne formează personalitatea noastră.






11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page